Bæredygtig turisme – i en global verden
Gorillaer i det grønne

Solen er brudt gennem morgendisen. I den grønne regnskov gynger to gorillaunger på få måneder, mens moderen holder øje og dovent irettesætter dem. Tæt på ligger en over 200 kilo tung hangorilla – Silverback – henslængt på jorden og holder øje med flokken på 16 gorillaer.

 

 

Gennem Fossey fik store dele af verden øje på, at gorillaerne var truede. Men hun blev myrdet i 1985. Måske stod krybskytter stod bag mordet, der aldrig er blevet opklaret. Hun ødelagde jo deres måde at leve på. Eller måske stod Rwandas regering bag. Fossey hadede politikere, turister og krybskytter, og hun ønskede ikke, at turisterne skulle opleve gorillaer. Og det ville myndighederne.

 

Så Fosseys drøm om at gorillaerne skulle leve et liv væk fra mennesker, er ikke virkelighed i dag. Hver dag året rundt får 80 personer nemlig lov til at tracke gorillaer. De betaler mange hundrede dollars pr. snude. Det har fået kritikere til at tale om en pengemaskine for det fattige land. Men pengene går også til beskyttelse af menneskeaberne og det øvrige dyreliv i nationalparken.

 

Derudover går 20 % af indtægten til de lokale, der i stedet kan dyrke jorden og holde sig fra krybskytteri. Så de med andre ord har en indtægt og føler, at de ikke skal ødelægge naturen og dræbe dyr – på samme vis som ved nationalparken i Ghana (se bogen ”Bæredygtig turisme – i en global verden”, side 20-21). Pengene kommer blandt andet landsbyen Iby’Iwacu til gode. Her kommer turister også for at se dans og høre musik.

 

 

     Klik videre