Bæredygtig turisme – i en global verden
Edwins lange vej til turismen

I bogen ”Bæredygtig turisme – i en global verden” læste du om slumkvarteret Villa El Salvadors eget turismebureau, Haku Tours fra Lima i Peru. Bagmanden er Edwin Rojas, der er født og opvokset i området.

 

Det gik ikke godt for Edwin i skolen. Han lavede ikke sine lektier og fik dårlige karakterer. Hvert år blev hans mor nødt til at tigge og bede lærerne om at rykke ham op i den næste klasse.

 

”Både mine lærere og min mor syntes, at jeg ikke var egnet til skolen. Det bedste ville være, at jeg fik mig et arbejde,” fortæller Edwin.

 

Men Edwin besluttede sig for at lave om på tingene. Og han afsluttede folkeskolen som én af de bedste. Efter gymnasiet vidste Edwin ikke, hvad han skulle lave. Hans mor foreslog, at han læste til ingeniør: Det havde en onkel gjort, og det gik ham godt.

 

Vidste ikke, hvad turisme var

For at finansiere studierne arbejdede Edwin på en restaurant. Her mødte han en fyr, der studerede turisme:
”Jeg anede ikke, hvad turisme handlede om, men det lød spændende,” fortæller Edwin.

 

Så efter ingeniørstudiet begyndte han på turismeskolen. Under den fireårige uddannelse specialiserede han sig i jungleturisme og fik bagefter job som guide i den peruvianske del af Amazonas.

 

Her mødte han en tysk pige, og Edwin syntes, at hendes sprog lød meget smukt. Han ville derfor læse videre i Tyskland. For at finansiere studierne i bæredygtig turisme arbejdede han fire år på krydstogtsskibe. Derfor har Edwin i dag besøgt næsten 40 lande, og han taler seks sprog.

 

Efter endt uddannelse i Tyskland fik han jobs for udenlandske turistbureauer i Peru.

 

”Men jeg syntes ikke, at det var arbejde, der var vigtigt. Jeg følte mig middelmådig,” siger han.

 

Efter et stykke tid fik han ideen til slumkvarterets eget turistbureau.

”Jeg har altid godt kunnet lide at hjælpe. Og for mig er bæredygtig turisme det samme som at hjælpe,” påpeger Rojas.

 

”Men jeg arbejder hele tiden. Den største del af tiden bruger jeg heldigvis på at hjælpe de fattige i mit kvarter,” siger Edwin, der efter mange år ude i den store verden er flyttet tilbage til Villa El Salvador.

 

 

     Klik videre