Bæredygtig turisme – i en global verden

Landsbyturisme
– motor for udvikling

I bogen ”Bæredygtig turisme – i en global verden” kan du på side 54 læse om Renitural, der tog initiativ til en lov om bæredygtig turisme. Kaffekooperativet Finca Magdalena, som du kan læse om nedenfor, er også med i Renitural.

 

Færgen er ankommet til Ometepe. Passagererne trænges med lastbiler, motorcykler, grise og køer for at komme i land. Der er mange turister iblandt, og de er ivrige efter at besøge en af Nicaraguas største turistattraktioner, nemlig de to vulkaner, Concepción og Maderas, der udgør verdens største ø i en sø. Søen hører til Latinamerikas største.

 

Turisterne bestiger vulkanerne, de ser vandfald og vilde dyr, de bader i Nicaragua-søen, de tager på kanoture, og de bor på fine hoteller, eller hos de lokale.

 

Sådan var det ikke for 15 år siden, hvor få turister besøgte Ometepe, og det er delvist takket være kaffekooperativet Finca Magdalena, der ligger på vulkan Maderas´ skråninger.

 

Turisme – et nyt produkt

Det begyndte i 1999. Kooperativet havde bygget nogle værelser til frivillige, der hjalp med kaffehøsten. Samtidig begyndte turister, der gerne ville bestige Maderas, at besøge øen. Og de besøgte Finca Magdalena.

 

”Vi vidste intet om turisme, vi talte ikke engelsk, og turisterne kunne ikke spansk,” husker den tidligere formand for kooperativet, José Santos.

 

Men kooperativets medlemmer begyndte at tage turisterne op til vulkanen. Kaffemarkerne blev også en stor attraktion – det samme gjorde bananplantagen og citrusfrugterne.

 

”Efterhånden fik vi et nyt produkt at leve af: turisme,” siger Santos, hvis kooperativ har 26 medlemmer, 240 personer, inklusive familierne.

 

Kooperativisme: at hjælpe

Udover at tilbyde arbejde til de lokale giver turismen også Finca Magdalena overskud til at hjælpe landsbyen og hele Ometepe på andre måder:

 

”Hvis vi kan, hjælper vi med uddannelse og sundhed. Kooperativisme betyder at hjælpe, at alle mennesker er lige værd,” siger Santos.

 

Som familiemedlemmer

Desuden begyndte turisterne at bo også hos de lokale familier i landsbyen. Det gav beboerne penge samtidig med, at turisterne oplevede, hvordan en nicaraguansk familie lever:

 

”Alle lærte af hinanden, og turisterne blev som familiemedlemmer,” fortæller Santos.

 

I dag har mange familier kunnet investere i et lille hotel eller en restaurant.

 

”Det er bevis på, at landsbyturisme betaler sig”, siger Santos.

 

 

     Klik videre