Bæredygtig turisme – i en global verden
En drøm blev til virkelighed

I bogen ”Bæredygtig turisme – i en global verden” kan du læse om restaurant GUSTU i Bolivia på side 58. Du kan her møde Noemi Cosme, der er elev på GUSTU’s kokkeskole. Læs mere om, hvad hun synes om restauranten og skolen – og om hendes fremtidsdrømme.

 

Noemi er født og opvokset i den lille landsby Ingavi på den bolivianske højslette. Her dyrkede hun som barn kartofler og en boliviansk rodfrugt, der hedder papalisa. Familien, med syv børn, havde også får og lamaer. Noemi, der altid har kunnet lide at lave mad, kokkererede på traditionel, boliviansk måde. Men hun spurgte sig selv: “Kan man ikke gøre det anderledes?”

 

Hun forsøgte sig med en privat restaurantskole i hovedstanden La Paz. Hun gik i skole om lørdagen, og for at finansiere studierne arbejdede hun resten af ugen som tjenestepige hos en familie.

 

“Men vi lærte kun opskrifter – ikke selv at skabe dem,” fortæller hun. På en konference om boliviansk mad hørte hun om GUSTU, og at man kunne blive betalt for at lære at lave mad – og anderledes mad.

 

I 2014 blev Noemi optaget på GUSTU’s restaurantskole: “Det var som en drøm, der blev til virkelighed. Desuden kunne jeg hjælpe min familie og mine søskende økonomisk,” siger hun.

 

Hun begyndte også at lave anderledes mad til familien:

”Jeg indførte flere grøntsager og urter. Min familie spiser meget bedre og sundere nu. De er lykkelige. Men det bedste af det hele er, at jeg kan bruge mine egne bolivianske produkter, men på en ny måde,” siger hun.

 

Vil give viden videre

Hendes drøm er at give sin viden videre. Hun vil gerne åbne små restaurantskoler på højsletten, hvor hun voksede op. Og så vil hun naturligvis have sin egen restaurant, hvor hun kun serverer boliviansk mad, der er lavet på en bæredygtig måde uden at skade miljøet.

“Alt det, jeg har lært hos GUSTU,” understreger Noemi.

 

 

     Klik videre