Bæredygtig turisme – i en global verden
"Født til at være kok"

I bogen ”Bæredygtig turisme – i en global verden” kan du læse om restaurant GUSTU i Bolivia (side 58). Her kan du også møde Mauricio Zárate, der er uddannet kok fra GUSTU’s restaurantskole.

 

Her kan du læse mere om, hvordan han kom til GUSTU, hvad han synes om restauranten og skolen og om hans fremtidsdrømme.

 

Mauricio vidste ikke, hvad han skulle stille op med sit liv efter gymnasiet. Han ville gerne læse videre, men havde ikke råd. I Bolivia er mange skoler private og koster derfor mange penge. Men de fleste har ikke råd til at læse – heller ikke på offentlige skoler eller universiteter. Mad, skoleuniformer og skolebøger koster mange penge. Det forventes desuden af mange unge, at de er med til at forsørge familien.

 

I pjecer læste han, at man kunne søge om optagelse hos GUSTU og gratis læse til kok. 25 elever blev optaget til praktik, og efter en prøveperiode på tre måneder fortsatte 10 på restaurantskolen. Mauricio slap gennem nåleøjet. Det samme gjorde et par handicappede elever, en døv og en med hjerneskade.

 

”Vi prøver at give alle en chance. Hos GUSTU lægger vi vægt på, at eleverne er gode til at arbejde i grupper og er engagerede, ligesom de skal kunne arbejde hårdt under stort tidspres. Sidst, men ikke mindst,skal de være stolte af at være bolivianere. De skal være stolte af deres land og mad” forklarer Sumaya Prado, der er kommunikationschef hos GUSTU.

 

Efter halvandet års studier blev Mauricio færdiguddannet i 2014.

 

”Det forandrede mit liv – ikke kun professionelt, men også personligt. Jeg har mødt mange mennesker fra andre lande og lært om kulturer, som jeg ikke vidste, eksisterede. Udveksling af informationer og samspil med folk fra andre lande er vigtigt,” mener Mauricio.

 

Mauricio blev som alle andre på hans hold tilbudt fast arbejde hos GUSTU efter endt uddannelse.

 

”Jeg tøvede ikke et øjeblik. Her er vi som en stor familie. Jeg kender alle her bedre end mine egne søskende,” siger Mauricio, der drømmer om at åbne sin egen restaurant:

“Jeg synes, at jeg er født til at være kok.”

 

 

     Klik videre