Bæredygtig turisme – i en global verden

I bogen ”Bæredygtig turisme – i en global verden” kan du læse om restaurant GUSTU i Bolivia på side 58. Her kan du læse mere om et af GUSTU’s sociale projekter: ”Gademadsruten”.

 

Doña Cristina har solgt “sandwich de chola”, en sandwich med svinekød, fra stand nr. 6 siden 1961. Hun overtog forretningen fra sin mor og drømmer om at give den videre til datteren Mery.

 

”Hvis jeg ikke arbejder, dør jeg tidligt,” siger Doña Cristina.

 

Hun blev håndplukket af folket bag GUSTU til at indgå i gademadsruten, SUMA PHAYATA, der betyder ”veltillavet mad” på indianersproget aymara. Meningen med ruten er, at dygtige kvindelige gadesælgere skal servere lækker gademad til turister. Samtidig lærer GUSTU kvinderne om hygiejne, kundeservice og marketing.

 

Doña Cristina er tilfreds:

“Jeg har lært meget, og der kommer flere kunder. Og jeg har endda været i mange internationale medier,” siger hun stolt, mens hun langer endnu en sandwich over disken.

 

Udover Doña Cristina deltager fire andre kvinder i SUMA PHAYATA. En sælger hotdogs, en anden kohjerter på spyd, en tredje empanadas og den sidste Ranga, der er en stærk suppe. Meningen er, at hundredvis af kvinder inden for de nærmeste år skal være en del af ”Gademadsruten”, som fremover ikke kun skal findes i hovedstaden La Paz, men i hele Bolivia.

 

Gademaden er sjælen

Ideen opstod, da danske Kamilla Seidler, der er chefkok hos GUSTU, lige var ankommet til Bolivia. Hun smagte den lokale mad. Men Kamilla og kollegerne blev ofte syge på grund af dårlig hygiejne.

 

”Men maden var god, og bolivianerne burde være stolte af den. Gadekøkkenet er sjælen i hvert land, og den vil vi gerne støtte og være med til at gøre kendt,” forklarer hun.

 

Kamilla fortæller, at også gourmetmaden, som man serverer på restaurant GUSTU, stammer fra gadekøkkenet:
”I stedet for at lave noget nyt bruger vi det, der findes i forvejen – bare lidt mere elegant.”

 

Michelangelo Cestari, der er køkkenchef hos GUSTU, tilføjer:

”Vi vil være Latinamerikas bedste restaurant. Men vi er først og fremmest i Bolivia, fordi der er masser af problemer.”

 

 

     Klik videre

 

 

Gademadsruten