Bæredygtig turisme – i en global verden
På cykel ned ad ”Dødens Vej”

”Husk nu: Hold øjnene på vejen hele tiden!” Det er guidens sidste ord til en gruppe turister, der skal cykle 64 km ned ad ”Dødens Vej”, der anses for at være verdens farligste.

 

Interessen for at cykle ned af ”Dødens Vej” er så stor, at over 20 turistbureauer i dag tilbyder eventyret. Andrea fra USA valgte Gravity.

”De er de eneste, der har sociale projekter og støtter miljøet,” påpeger hun.

 

Gravity hjælper de landsbyer, der ligger langs”Dødens Vej”. Vejen er nemlig så farlig – hundredvis af personer dør hvert år – at en ny, sikker vej blev lavet i 1995. Men med den nye vej mistede de lokale ikke bare kunder, der købte deres produkter, men også transport til skoler og markeder. Mange landsbyer blev forladt og ligner i dag spøgelsesbyer. Derfor er Gravity her i gang med at hjælpe med små turistprojekter.

 

CO2-neutrale

Men de ville også gøre noget for miljøet: De ville være CO2-neutrale. Det blev beregnet, at Gravity havde et CO2-udslip på 98 tons om året. Man tog højde for elforbrug på kontoret, bustransport og turisters flyrejser. For at udligne udslippet skænkede Gravity 50 solopvarmede ovne til landsbyerne. Her bruger folk ellers brændeovne, der producerer meget kuldioxid, eller gas, der er dyrt eller vanskeligt at få fat i.

”Vi slog to fluer med et smæk: Vi gjorde noget for miljøet, og så hjalp vi landsbyerne,” siger Derren Patterson fra Gravity.

 

Gensidigt udbytte

Andrea spænder cykelhjælmen godt fast på hovedet, inden hun starter eventyret. Hun glæder sig – også til at den er overstået:

”Vi ender i dyrereservatet Senda Verde. Det gør ingen andre selskaber,” siger hun.

 

Turen begynder på den forblæste højslette i 4.700 meters højde  og ender i subtropisk klima 3.600 meter længere nede. Cyklisterne prøver at lade være med at kigge ned, mens de zig-ager mellem store sten og kører over floder eller under vandfald. Til sidst ender de mudrede, støvede og trætte hos Senda Verde, hvor de tager bad og spiser frokost.

 

”Ved at sende turister til Senda Verde støtter vi reservatet og dermed miljøet,” påpeger Derren. Læs om Senda Verde i bogen på side 60.

 

 

     Klik videre

 

Er du klimasvin eller klimaengel?